5 tips om uw baas te overtuigen wanneer u een opleiding wilt volgen

Iedereen wil zichzelf graag ontwikkelen als professional. Binnen organisaties zijn vaak opleidingsbudgetten beschikbaar waar werknemers gebruik van kunnen maken. De vraag is echter hoe overtuigt u de budgethouder en/of uw leidinggevende om een deel van dit budget aan uw opleiding te besteden. Wij verzamelden tips om u stevige argumenten te geven zodat u de opleiding kunt volgen die u wilt.

1. Laat zien dat u productiever wordt door het volgen van een opleiding

Het liefst wilt u als werkgever een ambitieuze werknemer die graag leert en nog meer uit zijn of haar werk wil halen. Organisaties zijn vrijwel altijd gericht op maximalisatie van omzet, winst en return on investment (ROI). Onderzoek wijst uit dat werknemers pas zorgen voor ROI als ze gemotiveerd zijn en groeien binnen de organisatie. Aan deze voorwaarden wordt voldaan bij het volgen van een opleiding. Gebruik dus het argument dat uw ontwikkeling de organisatie helpt, omdat het uw motivatie verder vergroot. Productieve medewerkers zijn tenslotte wat iedere manager wil.

2. Stel leerdoelen op die aansluiten bij de organisatiedoelstellingen

Bestudeer uw functieomschrijving goed en toon aan welke vaardigheden u kunnen helpen nu en wellicht in een toekomstige functie. Omdat u deze link legt hoeft uw leidinggevende dit niet te doen en dit kan net het duwtje in de rug zijn waardoor u de opleiding mag gaan volgen.

Zet alle belangrijke punten waaraan uw opleiding moet voldoen op een rijtje. Vraag uzelf af wat u met de opleiding wilt bereiken en wat de leerdoelen zijn. Neem als leidraad de organisatiedoelstellingen. Hierdoor wordt duidelijk dat u bijdraagt door het volgen van een opleiding, cursus of training.

3. Toon aan dat u multidisciplinair wordt door het volgen van een opleiding

Beargumenteer dat uw ontwikkeling de organisatie helpt bij veranderingen. U wordt simpelweg flexibeler en beter inzetbaar. Hoe beter u inzetbaar bent, hoe makkelijker een organisatie u een andere plek kan geven tijdens een reorganisatie of een heroriëntatie.

4. Eigen Tijd

Veel werkgevers verschuilen zich achter het argument dat een studie productieverlies oplevert. U bent afwezig dus gaat de werkgever er vanuit dat uw werk stil ligt. Geef daar om aan dat verandering van omgeving u nieuwe prikkels gaat geven. Door het volgen van een opleiding kunt u met een frisse geest de dagelijkse problemen effectief oplossen.

Belangrijk is om te weten hoeveel eigen tijd u wilt investeren in een opleiding. U kunt dit dan aangeven bij uw werkgever. Hierdoor zal uw werkgever zien dat u gemotiveerd bent en graag wilt investeren in uzelf.

5. Weet hoe de vork in de steel zit

Zoek uit hoe budgetten geregeld zijn binnen uw organisatie. Het is namelijk een bekend gegeven dat lang niet alle organisaties hun opleidingsbudget op maken. Hierdoor is er vaak nog veel budget beschikbaar in Q3 en Q4.

Breng voor uzelf in kaart welke regels er gelden voor het volgen van opleidingen binnen uw organisatie. Kijk of de opleiding van uw keuze voldoet aan de regels die binnen de organisatie gelden. Hierdoor bent u goed voorbereid tijdens het opleidingsgesprek met uw manager.

admin5 tips om uw baas te overtuigen wanneer u een opleiding wilt volgen