Is Data-Scientist het beroep van de toekomst?

De afgelopen twee jaar is wereldwijd negentig procent van alle opgeslagen data gegenereerd. Met al die data is iets te doen. Als uw als bedrijf bijvoorbeeld weet waar, hoe en hoe vaak klanten een app gebruiken, kan de app geoptimaliseerd worden en beter inspelen op de behoefte. Door deze golf aan Big-data is er op de arbeidsmarkt een nieuw beroep ontstaan. Volgens kenners is data-scientist het beroep van de toekomst.

Bij elk nieuw en trendy beroep is het oppassen voor een wildgroei aan functie benamingen. We kennen natuurlijk de software ontwikkelaars die zich in het verleden al snel architect noemden, terwijl ze dat niet waren. Zo is een business-analist ook niet gelijk een data-scientist.

Wat is een data-scientist?

Ten eerste hebben moderne technologieën voor de data-scientst geen geheimen. Als data-scientist ben je gewend om relevante data te vinden, extraheren, transporteren, bewerken en visualiseren. Dit betekent dat er specifieke kennis aanwezig moet zijn van de meest gebruikte programma’s, programmeertalen en technieken in het vakgebied.

In de tweede plaats kan een data-scientist de verzamelde data zo vertalen dat er waarde uit te halen is voor de organisatie. De belofte van big data waar deze professional zijn functie aan te danken heeft– is immers dat er uit grote hoeveelheden data waardevolle verbanden worden gedestilleerd waarmee de business verder kan. Tot slot mag u van deze functionaris ook verwachten dat hij op basis van deze inzichten concrete ideeën ontwikkelt voor de organisatie.

Technische kennis alleen is niet meer voldoende voor een data-scientist. Hij zal ook moeten beschikken over domeinkennis en veel creativiteit, nieuwsgierigheid en inventiviteit. Of zoals Steve Jobs zei tijdens zijn inspirerende begintoespraak op Stanford University in 2005 “Stay Hungry. Stay Foolish”.

Voldoende Mandaat

Organisaties moeten ervoor zorgen dat de data-scientist voldoende mandaat binnen de organisatie heeft om zaken voor elkaar te krijgen. Is dat niet het geval, dan blijven initiatieven hangen en profiteren organisaties niet optimaal van hun big data. Geef een data-scientist dus de ruimte om iets te doen. Dan kan hij of zij echt waarde creëren uit data.

 

adminIs Data-Scientist het beroep van de toekomst?