Is er nog toekomst voor Business Intelligence?

Het speelveld van Business Intelligence en Analytics ontwikkelt zich super snel. Termen als 4e industriële revolutie, big data en machine learning zijn aan de orde van de dag. Denkt u ook wel eens: “Is er nog wel plaats voor Business Intelligence in deze wereld of is dit verouderde technologie?”

Alles en iedereen

Organisaties hebben stuk voor stuk te maken met een vloedgolf aan data. Steeds meer zien we professionals een grote honger hebben naar nog meer data. In vervlogen tijden maakten vooral IT’ers en (business) analisten gebruik van data. Tegenwoordig is de diversiteit aan professionals die gebruik maken van data een stuk groter geworden. Dit komt enerzijds doordat een groot aantal verschillende functionarissen toegang hebben tot Business Intelligence systemen maar ook omdat er veel nieuwe gebruikers zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de relatief nieuwe functie ‘data-scientist’.

Niet alleen neemt het aantal gebruikers toe, ook het aantal databronnen stijgt. Gevolg hiervan is dat er een sterk BI platform nodig is dat schaalbaar en beheersbaar is.

Doe het lekker zelf, maar dan slimmer

Self service is de nieuwe trend in de wereld van Business Intelligence. Er is een duidelijke beweging waarneembaar waarbij werknemers steeds meer zelf dingen willen uitzoeken met data en niet willen wachten op de IT of Business Intelligence afdeling. Hierdoor zien we dat te veel self service snel zorgt voor een onbeheersbare data chaos.

Oude bekenden en nieuwe gezichten

Het doel van Business Intelligence is om gebruikers in organisaties (en daarbuiten) te informeren zodat ze betere beslissingen kunnen nemen.

Oude bekenden zoals lijstrapportages en verkoopdashboards die al jaren bestaan en ontzettend belangrijk zijn voor organisaties, worden nog steeds gebruikt. Dankzij ontwikkelingen in het vakgebied van Business Intelligence worden allerlei nieuwe mogelijkheden toegevoegd zoals bijvoorbeeld storytelling en nieuwe visualisaties. Door de combinatie van oude bekenden en nieuwe mogelijkheden gaat Business Intelligence steeds met de tijd mee en blijft het voor veel organisaties een onmisbaar stuk gereedschap dat relevant blijft.

Toekomst

We begonnen deze blog met de vraag of er nog toekomst is voor BI. Het antwoord daarop is natuurlijk JA. Business Intelligence is en blijft onmisbaar in de informatie architectuur voor organisaties en dat zal nog een hele tijd zo blijven.

 

adminIs er nog toekomst voor Business Intelligence?